Dokk1 kåret som verdens bedste nye bibliotek

tir, 16/08/2016 - 08:16
Dokk1 er netop blevet kåret som verdens bedste folkebibliotek. Prisen blev overrakt i Ohio, USA.

Prisen som verdens bedste folkebibliotek er tildelt Dokk1. Rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad har netop modtaget prisen på den internationale bibliotekskonference IFLA.

Aarhus´ nye Hovedbibliotek på Dokk1 er verdens bedste. Det står klart efter, at biblioteket natten til tirsdag har vundet prisen på den internationale bibliotekskonference IFLA, der i disse dage afholdes i Columbus, Ohio, i USA.
 
Dokk1 var i skarp konkurrence med et bibliotek fra USA og to fra Australien, og det var en glad rådmand Rabih Azad-Ahmad, som modtog prisen sent mandag aften dansk tid.

"Sådan! Nu markerer Aarhus sig igen på verdenskortet. Jeg er stolt og glad over, at Aarhus’ nye folkebibliotek høster international anerkendelse og nu er kåret til verdens bedste. Dokk1 et blevet et enestående samlingspunkt for alle byens borgere og et mødested for viden, meninger og mennesker. Huset tiltrækker turister og fagfolk fra hele verden. International ros og klap på skulderen fra udlandet er altid dejligt, men det betyder lige så meget er Dokk1 blevet et populært mødested for aarhusianerne," siger Rabih Azad-Ahmad.

Bibliotekerne i konkurrencen er udvalgt af et internationalt dommerpanel, der indstillede Dokk1 til prisen som verdens bedste med følgende nominering:  

”Dokk1 har en unik og central placering i byen, som er blevet et vigtigt element i den fremsigtede strategi for at skabe mere liv på havnen. Den tydeligt integrerede tilgængelighed med udendørsarealer og adgang til bygningen fra alle sider underbygges af både form og facadebearbejdning. Både ude og inde er trappen anvendt som en funktionsmæssig nødvendighed, men også som et sted til møde og ophold. Den høje materialemæssige kvalitet er enkel og rå uden at virke prangende. Biblioteket kan med sine ’rum til forvandling’ det samme som et klassisk bibliotek og dertil meget mere. Størrelsen og den meget fleksible indretning giver gode muligheder for såvel brugernes egne som for bibliotekets aktiviteter. Der er aktiviteter for alle aldersgrupper, ikke mindst for børn, hvor den udendørs legeplads er et ekstra plus. Der er et højt niveau af innovativ teknologi passet ind i det fysiske rum,” skriver dommerpanelet.

”Det er er en flot anerkendelse af Dokk1, Hovedbiblioteket og de mange borgere og medarbejdere, der har bidraget til, at vi nu kan kalde os verdens bedste. Det viser med al tydelighed, at Aarhus er i stand til at gentænke og nyskabe på et ambitiøst, højt og internationalt niveau,” siger Rabih Azad-Ahmad.

"Dokk1 er et overdækket byrum - et kuperet landskab, der fremmer læring, videndeling, innovation og følelsen af fællesskab. Vores mål har været at skabe et stimulerende og dynamisk miljø på dette unikke sted, der fremmer værdifulde og meningsfulde relationer mellem mennesker; et kulturelt centrum, som alle kan se sig selv i. Arkitekturen, med alle dets understøttende discipliner, har tjent til at opfylde denne overordnede ambition, og vi er blevet overvældet af, hvordan folk i Århus har taget Dokk1 til sig siden åbningsdagen," siger Senior Partner Kim Holst Jensen, Schmidt Hammer Lassen Architects, der var medansøger til prisen.

Dokk1, der blev åbnet i juni 2015, har fået stor lokal og international opmærksomhed. Allerede efter blot ni måneder rundede huset en million besøgende, blandt dem flere internationale fagfolk og journalister.Alene i denne uge bliver Dokk1 præsenteret ved internationale konferencer i Ohio, Philadelphia og Chicago.

”Dokk1 er en succes med mange fædre og mødre. Huset er blevet skabt på baggrund af en bred proces med mange input fra både brugere og fagfolk. Særligt vil jeg gerne takke Realdania, Salling Fondene, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, der gennem deres gavmilde donationer har været med til at sikre et projekt i den absolutte verdensklasse,” siger Rabih Azad-Ahmad.