Bæredygtig mode

tir, 31/08/2021 - 13:20
En diskussion af forbrug, fast fashion, løsninger og forbrugsmønstre

Den taktfaste lyd af stilethæle tilsat klapsalver og elektronisk musik fyldte fredag eftermiddag rampen på Dokk1, da Danmarks første bæredygtige modemesse, Conscious Fashion Fair (COFF), løb af stablen.

COFF, som står bag arrangementet, arbejder for at gøre det lettere for forbrugeren at handle mere bæredygtigt. Det gør de, fordi modebranchen er en af de største klimasyndere:

”Der er en stor mulighed for at gøre en forskel i modebranchen. Den globale modeindustri er en af de mest forurenende industrier i verden. Modeindustrien udleder 10 pct. af verdens samlede udledning og mere end hvad internationale flyvninger og skibsfart producerer tilsammen. Samtidig står modeindustrien også for 20 pct. af klodens spildevand, for ikke at glemme koncentrationen af mikroplast i havet, overtrædelser af menneskerettigheder, og mængden af affald, der skyldes mode. Det er alt sammen presserende globale problemer, som vi mener, har brug for alles opmærksomhed og indsats,” fortæller Cecilia Christensen, der har stiftet foreningen.

De rå betonflader på Dokk1 og de enorme panoramavinduer var den oplagte kulisse til eftermiddagens modeshow, mens husets mangfoldige flow af besøgende bragte arrangementet ud til et bredt publikum. Bæredygtighed som begreb blev diskuteret og undersøgt af deltagere, oplægsholdere og andre forbipasserende:

”Modemessen var med til at åbne op for dialog og skabe bevidsthed om hvilken størrelse bæredygtighed i virkeligheden er. Det er vigtigt for at gøre folk bevidste om, at tøj er en stor synder, når det kommer til forurening, menneskerettigheder og dyrevelfærd. Vi mener, at alle har ret til at vide, hvor deres tøj er lavet, hvordan og af hvem,” udtaler Cecilia Christensen.

Modemessen bød bl.a. på modeshow med bæredygtige brands og secondhand tøj, udstilling af bæredygtig Mens Wear kollektion af tidligere og nuværende designstuderende fra VIA, talks og paneldebat samt DIY-corner med fokus på at forlænge levetiden af tøj med upcycling og reparation.