Århundredets festival

fre, 23/02/2018 - 09:44
I marts fylder Århundredets festival Dokk1 med en perlerække af arrangementer centreret omkring La Belle Époque.

Århundredets Festival er en vidensfestival i og omkring Aarhus. Festivalen præsenteres af Folkeuniversitetet i tæt samarbejde med Aarhus Universitet og en lang række kultur- og uddannelsesinstitutioner, heriblandt Dokk1. I et miks mellem viden, kunst og kultur sætter festivalen hvert andet år spot på en historisk periode og hvert andet år et tema for at skabe debat om det liv, vi lever, og det samfund, der omgiver os.

Festivalen præsenterer forskere, skuespillere, musikere og kunstnere side om side på byens scener til intelligente, underholdende og sanselige arrangementer med viden som programmets røde tråd. Festivalen vil danne og gøre det sjovt at blive klogere.

Se arrangementerne på Dokk1 her.

Frem mod 2018

Århundredets Festival er en tilbagevendende begivenhed. I 2012 satte festivalen fokus på 1700-tallet. I 2013 gik festivalen i kødet på KÆRLIGHEDEN, og i 2014 var 1800-tallet tema for festivalen. I marts 2015 blev festivalen om EKSISTENS afholdt, i 2016 satte vi DANMARK i perioden 1900-1950 under lup og i 2017 var der fokus på EUROPA i perioden 1950-2000.

I 2018 går festivalen i dybden med La Belle Époque (fr. Den skønne tid).

Når vi vælger La Belle Époque som tematisk omdrejningspunkt i 2018, er det fordi, der sker en række interessante begivenheder afgrænset af to store begivenheder i henholdsvis 1871 og 1914; slutningen på Frankrigs sidste kejserdømme med Napoleon III ved roret og Første Verdenskrigs udbrud. Perioden er rig på økonomisk fremgang, teknologiske fremskridt, kunstneriske nyskabelser, demokrati og optimisme. Eiffeltårnet blev bygget, kunstnere slog sig løs, store boulevarder blev anlagt, Michelin opfandt det moderne bildæk, brødrene Lumière holdt den første filmforevisning i verden, kvindernes rolle forandredes, og frihedens vinde blæste ind over Europa. Men alt er ikke idel lykke, store befolkningsgrupper var fattige, og antisemitisme og korruption skabte dybe konflikter. Fokus er den europæiske kontekst med Wien og Paris (Berlin), som kraftcentre, og naturligvis også det danske perspektiv.

Se festivalens samlede program her.