Udstilling om verdensmål

tir, 04/05/2021 - 12:40
Frem til 26. maj

Frem til den 26. maj 2021 kan du opleve udstillingen 1 +1 = 11. Du finder udstillingen både indendørs på Dokk1 og udenfor Dokk1 - ved af åens udløb i havnen. Her findes et rum kaldet "Verdensrummet", som Aarhus Bibliotekerne har dedikeret til deres arbejde med verdensmålene. 

Udstillingen sætter fokus på tekstil. Et medie vi alle omgiver os med i dagligdagen, uden at tænke over hvem der har skabt det, under hvilke forhold og med afsæt i hvilken kultur. Det knytter sig stærkt til verdensmålene, som peger på, at vi skal tænke over produktionsforhold, ulighed, ansvarligt forbrug og stræbe efter bæredygtig balance.

Udstillingen 1+1=11 viser at for at kunne stræbe efter bæredygtig balance skal vi først se og kende mennesket, håndværket, vilkårene og kulturen bag.

Kulturforeningen Dynamo udstiller en fortælling i fotos og tekstilværker skabt af danske kunsthåndværkere og det oprindelige Wayuufolk.

Udstillingsperioden er frem til den 26. maj 2021.

Om projektet
Projektet 1+1=11 er et tværkulturelt design- og oplysningsprojekt. Det fortæller på eksperimenterende vis, om Wayuu-kulturen ved at pege på folkets kunsthåndværk.

I den nordligste del af Colombia og Venezuela kæmper Wayuu-folket en kamp mod sult, klimaforandringer, korruption og globale firmaers jagt på naturens ressourcer. På trods af disse udfordringer bærer Wayuu-folket på en rig kultur, og der føres et dagligt liv, hvori deres farvestrålende traditionelle kunsthåndværk spiller en central rolle. Folkets kvinder lærer principperne for de traditionelle væve- og hækleteknikker i de tidlige teenageår, og bruger så resten af livet på at raffinere deres stil.

På udstillinger præsenterer kulturforeningen Dynamo projektets elleve værker, der hver består af to dele: Et vægtæppe og en taske. Tæpperne er designet af elleve danske designere. Taskerne af Wayuu-kvinderne efter deres egne mønstre. Udstillingen ledsages desuden af fotografier, der på dokumentarisk vis fremstiller Wayuu-folkets dagligdag, samt af traditionelt Wayuu-kunsthåndværk. Titlen 1+1=11 refererer til det generelle samarbejde, og de konkrete møder mellem traditionerne.

Idéen til projektet opstod, da initiativtager Jeppe Skjøde Knudsen, i 2016, første gang stødte på og mødte Wayuu-folket. Her blev han fascineret af den særegne teknik, som kvinderne benytter sig af, når de hækler og væver deres traditionelle kunsthåndværk så som hængekøjer og tasker. Jeppe Skjøde Knudsen er flere gange siden vendt tilbage for at studere deres teknikker. Og sammen med kulturforeningen Dynamo vil han nu sørge for, at mennesker i Danmark får øjnene op for dette smukke kunsthåndværk – og de fascinerende historier der følger det.

Fremover ønsker kulturforeningen Dynamo at skabe samarbejdsprojekter, der vil kunne være til gavn for Wayuu-kvinderne, økonomisk og således i deres hverdag. Dette arbejde er pågående og et udviklingsarbejde, der formuleres i fællesskab med kvinderne – og altså i samhørighed med deres ønsker for fremtiden.

Samarbejde af den art kan kun foregå med støtte og hjælp fra relevante aktører og partnere. Blandt andre vores samarbejdspartner Oxfam IBIS, der allerede – sammen med en række af stærke Wayuu-kvinder – kæmper for folkets rettigheder og selvstændighed ved i fællesskab at tage vare på territoriets uafhængighed.

Læs mere om Kulturforeningen Dynamo

 

Faktaboks:

  • Aarhus Bibliotekerne har forpligtet sig på verdensmålene, og på at gøre verdensmål til hverdagsmål gennem formidling, forankring og fælles handlekraft. 
  • Vi udforsker, hvordan vi bedst kan være den frie og lige dele-platform for at handle og reflektere i fællesskab, så vi sammen kan skabe en bedre fremtid for mennesker og miljø.
  • En del af udforskningen består i at give Verdensrummet i og udenfor Dokk1 til partnere og borgere, som har noget på hjerte om verdensmålene som hverdagsmål. 
  • Sidste sommer indtog Værestedet pladsen med udstillingen ”berøring” om ulighed i fysisk berøring.
  • For yderligere kontakt til Aarhus Bibliotekernes verdensmålsgruppe: Verdensmaalsgruppen@aarhuskommune.onmicrosoft.com