Stor succes for ny litteraturfestival

tor, 28/06/2018 - 14:12
Publikum er strømmet til den nye internationale litteraturfestival, LiteratureXchange, til stor glæde for arrangørerne Aarhus Litteraturcenter, Folkeuniversitetet i Aarhus og Aarhus Kommunes Biblioteker.

Den første udgave af LiteratureXchange er slut, og festivalens arrangører og mange samarbejdspartnere kan med stor begejstring se tilbage på 11 dage, som har fyldt Aarhus med både indsigt, undren og nye spørgsmål, der har udvidet vores litterære horisonter.

Der har været mere klassiske litteratursamtaler med navne som nobelpristager Herta Müller, Lize Spit, Vigdis Hjorth og Tomas Espedal og skæve formater som litterær frisørsalon og litteraturvandring ved Moesgaard Museum og i Mols Bjerge, der har fået hele Aarhus til at summe af litteratur, pirret til nysgerrigheden og inspireret til ny læselyst.

”Festivalen indeholdte mange magiske øjeblikke og har markeret Aarhus, som en nytænkende og litterær by. Vi er overvældede over succesen med at inddrage hele Aarhus, og at det er lykkedes at nå ud til et bredt publikum. Det er netop vores mål med festivalen. Det har været fortryllende at opleve, og efter 11 intense dage er vi selvfølgelig trætte og glade, og vi ser frem til mere festival næste år” udtaler festivalleder Jette Sunesen fra Aarhus Litteraturcenter.

Festivalens vision har været at realisere X’et i LiteratureXchange ved at kombinere forskning med litteratur, ved at bidrage til alternative måder at tænke formidling på og ved at skabe krydsfelter mellem alt fra nationer og lokationer til genrer, forfattere og læsere. Festivalen og ikke mindst litteraturen har sat gang i samtaler om lokale og globale problemstillinger.

”Vi har virkelig fået indfriet vores forhåbninger – med både et internationalt udsyn og en lokal forankring. Det har blandt andet været smukt at se de små forlag vise deres bøger på messen BogGods, at se forfatterne i samtale med forskere give nye perspektiver på bøgerne, og at se kirkerne og Salling Rooftop blive fyldt med litteratur. Vi har også været meget begejstrede for de mange internationale forfattere, som har besøgt festivalen. De har virkelig beriget festivalen med en høj litterær kvalitet,” fortsætter Jette Sunesen.

Også medierne har fået øje på festivalen og dens forfattere. Forfattere som Neel Mukherjee, José Eduardo Agualusa, Sergij Zjadan og Rodrigo Hasbún har høstet både 5- og 6-stjernede anmeldelser i de større danske dagblade. Desuden nævnes Aarhus som ’Danmarks litteraturhovedstad’ og programmet sammenlignes med ’Louisiana Literature på et godt år'.

Festivalen vender tilbage den 13.-23. juni 2019, og arrangørerne ser allerede frem til planlægningen af den næste udgave af LiteratureXchange.

Festivalens arrangører er utrolig glade for den opbakning de har mødt hos forfattere, forskere, moderatorer og ikke mindst fra de mange lokale og nationale aktører, der har været med til at skabe en lang række af festivalens arrangementer.

Festivalen er støttet af Aarhus Kommune, Spar Nord Fonden, Statens Kunstfond, Goethe Instituttet, Kulturgesellschaft in Aarhus, Salling, Oticon Fonden og Norla, som alle har gjort det muligt at realisere LiteratureXchange.

Læs mere om festivalen på www.litX.dk

 

Foto: Søren Jessen

Billedtekst: Hos den litterære frisør hos Grisk Barber blev der inviteret indenfor til en alternativ forfattersamtale – her i selskab med forfatter- og tegneserieskaber Søren Jessen.