Skriv 500 ord om 'Grænser'

tir, 17/04/2018 - 08:59
Børn i hele landet kan igen være med, når skrivekonkurrencen ’500 ord’ skydes i gang den 16. april. Sidste års landsdækkende skrivekonkurrence ’500 ord’ fik mere end 4.000 danske børn til at skrive en historie.

Nu åbner konkurrencen igen, og alle i alderen 9-14 år kan være med. Præmien er en udgivelse på Gyldendal eller et ophold på Brønderslev Forfatterskole.

Konkurrencen åbner den 16. april og historierne kan uploades på hjemmesiden 500ord.dk indtil den 16. maj. Det er både muligt at deltage som enkeltperson og som skoleklasse.

Historierne gennemlæses af en gruppe engagerede frivillige med viden om og interesse for børns historier. De udvælger de bedste historier, som til slut vurderes af en ekspertjury. Juryen finder to vindere, én som får sin historie udgivet som illustreret bog på Gyldendal, og én som vinder et ophold på Brønderslev Forfatterskole i 2019.
Vinderne kåres på International Festival for Børnelitteratur 1.-4. november 2018 på Dokk1 i Aarhus.

Årets tema er ’Grænser’ 
Skriv en fantasifuld eller realistisk hverdagshistorie om at opdage eller overskride grænser. Grænser er mange forskellige ting. Det kan være en fysisk adskillelse; en grænsebom, en mur mellem to lande, et hav mellem verdensdele eller en hoveddør ind til lejligheden. Det kan være en aldersgrænse. Det kan være en portal til en anden verden. Det kan være, at nogen eller noget har overskredet ens psykiske og følelsesmæssige grænse, eller det kan være de voksne, der sætter grænser for, hvordan børn og unge skal opføre sig og må deltage i. Man kan fx overskride, acceptere, flytte eller åbne grænserne for sin histories personer. 

Elin Algreen-Petersen, Redaktionschef Gyldendal Børn og Unge siger om konkurrencen:
”Vi glæder os meget til igen at skulle læse tekster skrevet af børn, og på den måde få lov at smugkigge ind i hovederne på dem, der læse alle de bøger, vi udgiver. Med erfaringen fra sidste år, har vi store forventninger til, at vi kan udgive en historie fuld af uforbeholden fantasi og med et ærligt og originalt udtryk.” 
 
Bag konkurrencen
Aarhus Kommunes biblioteker står bag konkurrencen i et tæt samarbejde med Gyldendal, Biblo og Brønderslev Forfatterskole. Biblioteker i Region Midtjylland og Børn og Unge i Aarhus Kommune er også en del af samarbejdet omkring konkurrencen.

Yderligere information
Konkurrencen er skabt på baggrund af den tilbagevendende skrivekonkurrence ’500 Words’, som kører årligt på BBC. Idéen stammer oprindeligt fra Hay Festival, som har spredt idéen til flere lande.

I 2017 blev konkurrencen bragt til Danmark som en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og skabt som et samarbejde med Gyldendal og DR. Vi modtog i alt 4.177 historier fra skriveglade børn over hele landet.
Vinderne blev sidste år Theresa Andersen med ’En sti af Masker’ og Isak Weiss Brink med ’En Vinterhistorie’. Historierne er illustreret af henholdsvis Cato Thau-Jensen og Dina Gellert og udgivet på Gyldendal.

Se mere her: www.500ord.dk